28/01/24
La mejor actuación de la historia de la selección valenciana/La millor actuació de la història de la selecció valenciana
La millor actuació de la història de la selecció valenciana

La Comunitat ix de Getafe amb sis medalles en el Campionat d'Espanya de cross

Triomf en la categoria absoluta amb victòria individual de Thierry Ndikumwenayo, i plata en el relleu mixt

Miguel Chazarra revalida el seu títol de campió d'Espanya sub23, i per equips els xics acaben segons i les xiques, terceres

La selecció valenciana ha signat la seua millor actuació de la història i va eixir del Cerro dels Àngels, a Getafe, on s'ha celebrat este cap de setmana el Campionat d'Espanya de cross, amb sis medalles: quatre per equips i dos individuals. L'equip masculí absolut va revalidar el títol reeixit l'any passat en Ortuella (Biscaia), el que va ser el primer de sempre, amb una exhibició de Rodrigue Kwizera (no optava al campionat per ser estranger però sí al triomf en la carrera) i el seu company i amic Thierry Ndikunwenayo. Els dos atletes residents a Castelló van travessar la meta de la mà després d'haver liquidat, volta rere volta, quilòmetre després de quilòmetres, a tots els seus rivals. A més, Miguel Chazarra va renovar també el seu títol individual sub23, al capdavant d'un equip que va acabar segon. El relleu mixt es va penjar una altra medalla de plata i l'equip femení sub23 també va pujar al podi després d'acabar terceres.

Adel Mechaal sabia que anava a tindre-ho molt complicat davant els dues primers espases de la selecció valenciana. El català va intentar forçar en la primera de les cinc voltes, però Kwizera no va tardar a tirar-li el llaç i Ndikumwenayo va arribar poc després per darrere. A poc a poc van anar distanciant a tots els atletes i en l'última volta van parlar entre ells i, en comprovar que ningú els inquietava, van pactar mantindre un ritme sostingut, sense atacar-se entre ells, i travessar la meta donant-se la mà.

Per darrere, Miguel Baidal, que s'estrenava com a absolut, va realitzar una carrera impecable i, anant de menys a més, va anar superant places fins a entrar seté en la carrera i cinqué en el Campionat d'Espanya, dos llocs per davant del seu company Víctor Ruiz.

Ndikumwenayo, que l'any passat va viure el mateix que Kwizera en este 2024, estava feliç pel seu primer títol de campió d'Espanya -el passat estiu va ser segon en el 5.000 de Torrent-. “Estic molt content sobretot perquè este triomf arriba després d'una lesió. I damunt hem revalidat el títol per federacions i això em fa feliç. L'any passat vaig guanyar la carrera i em vaig anar pensant que enguany volia el títol d'una vegada per sempre -va rebre la nacionalitat espanyola setmanes després- i així ha sigut”.

L'atleta que entrena amb Pepe Ortuño, que el dijous va arribar després d'haver estat concentrat a Etiòpia, va explicar que la victòria no va ser massa complicada per a ells. “Li he dit a Rodri que ja ens havíem escapat i que podíem anar al ritme que volguérem. Jo no volia estrényer perquè la meua idea és continuar millorant fins que arribe el Mundial de cross (el 30 de març a Belgrad). Ara vull preparar-me tan bé com siga possible per a lluitar per pujar el podi en el Mundial”.

Este és el gran objectiu de Ndikumwenayo, que es va lesionar a Kenya mentre entrenava a Kenya per a intentar batre el rècord d'Espanya de mitja marató a València. L'atleta del Platges de Castelló va comentar també que li agradaria poder competir en 2025 pel títol de campió d'Espanya de cross amb Kwizera.

Miguel Baidal, que va anar remuntant posicions en cada volta, també estava molt content perquè ha realitzat una entrada triomfal en la categoria absoluta després d'un 2023 en el qual va aconseguir la medalla de bronze en l'Europeu de 10.000 i el cinqué lloc en l'Europeu de cross, tots dos en categoria sub23. Venia de dues o tres setmanes molt bones, de les millors de la meua vida, d'una gran actuació en el cross d'Elgoibar, i això m'ha donat molta confiança per a eixir hui amb la intenció d'acabar entre els deu primers, però no podia ni imaginar que acabaria sent cinqué d'Espanya. És una bogeria veure'm al costat dels millors. Ara vull preparar el Campionat d'Espanya de 10.000, encara que a meitat de mes ens anem al Mundial universitari, a Oman”.

El relleu mixt assoliment la medalla de plata després d'una gran actuació del quartet format per Moha Reda, Ana Carvajal, Monim El *Khayami i Julie Lejarraga. Un altre dels moments estel·lars del matí en el Turó dels Àngels va ser el triomf de Miguel Ángel Chazarra. L'alacantí va imposar la seua qualitat en l'última volta d'un circuit amb diversos repits molt durs i alguna baixada perillosa.

Chazarra, que s'entrena a València amb José Antonio Redolat, aconseguix revalidar el títol en categoria sub23 i, de pas, ajuda al fet que la selecció valenciana, amb Ciro Martín (va córrer molt bé i va acabar dècim), Marco Sánchez, Pablo Alba, Alejandro Sanvalero i Eduardo Vega, es penge la medalla de plata. També en categoria sub23, les xiques van aconseguir la tercera plaça amb les germanes Valero al capdavant: María va ser quinzena i Lucía, vintena. Després d'elles, Ainhoa Martín, Elisa Cerezo, Lluïa Cadires i Carla Breco.

La selecció femenina absoluta va acabar setena; la sub20, catorzena, i la sub20 masculina, dècima. El dissabte es va celebrar, també a Getafe, el campionat per a categories inferiors. La selecció valenciana sub16 femenina va aconseguir la medalla de bronze, igual que la castellonenca Nadia Soto, tercera individual en sub18.