FITXA NOTÍCIA
29/06/24
Ndikumwenayo ya reina en la pista/Ndikumwenayo ja reina en la pista
Ndikumwenayo ja reina en la pista

El medallista europeu aconseguix el seu primer títol de campió d'Espanya en 5.000 i Gema Martí es penja la plata després de millorar més d'un metre la seua millor marca en martell

Arwen Martínez, de 17 anys, acaba quarta en la final de 100 metres

Thierry Ndikumwenayo va guanyar la final dels 5.000 metres com qui complix un tràmit. Va baixar de la seua concentració en l'altitud de Font Romeu, als Pirineus francesos, va tirar durant tota la final a La Nucia i va despenjar a Adel Mechaal, tota la prova a l'esquena, amb un atac incontestable mancant 300 metres que li va permetre entrar en la meta destacat (13.20.81).

Després de guanyar la seua primera medalla d'or en la pista -ja va ser campió d'Espanya de cross-, va tornar a Font Romeu perquè el seu cap només pensa en París, en els Jocs Olímpics on correrà, com en l'Europeu de Roma, els 5.000 i els 10.000, la prova en la qual es va penjar la medalla de bronze.

Molta més sorprenent va ser l'actuació de Gema Martí. L'atleta de Gandia va quedar subcampiona d'Espanya després de millorar en un metre i vint centímetres. Va arribar a La Nucia amb una plusmarca de 63,60 i va marxar amb un registre de 64,85.

Martí, que entrena amb Juanvi Escolano, va ser una jove talentosa que va arribar a ser finalista en el Mundial sub18 de Nairobi, però després li va costar mantindre les expectatives creades en categories inferiors. Els estudis a València, anant i tornant cada dia a Gandia, no van ajudar, però esta temporada s'ha mostrat molt estable per damunt dels 60 metres i en la final del Campionat d'Espanya, després de quatre llançaments de més de 63 metres, suficients únicament per a ser tercera, va desbancar a Natalia Sánchez amb eixe tir de 64,85.

A les portes, quarta, es va quedar Osarumen Odeh (62,35). Més arrere les seues companyes Ainhoa Gimeno (novena) i Aitana Safont (dotzena). El quart lloc no sempre té el mateix sabor. Si no que li ho pregunten a la jove Arwen Martínez, que va ser quarta en la final dels 100 metres amb només 17 anys, demostrant que és el futur de la velocitat a Espanya si res es torça. Encara li queda competir en els 200 metres. Sexta va ser Carla Cruz, una altra promesa de la velocitat als seus 21 anys.

Les proves combinades van tornar a ser molt propícies per als atletes de la Comunitat Valenciana. Jorge Ureña va acabar líder la primera jornada del decatló, amb 4.197 punts, una marca que li permet somiar amb acabar este dissabte per damunt dels 8.150 punts que li demana l'RFEA per a estar en els Jocs Olímpics de París.

La sorpresa va vindre per darrere, amb Tayb Loum, que va tancar les primeres cinc proves en segona posició amb 4.162, a només 35 punts del campió d'Onil. Este jove de 20 anys va realitzar grans marques i va ser el millor de tots en 100 metres (10.73), longitud (7,58) i 400 (47.22). “Jo em veig capaç de mantindre'm demà en el podi”, va dir el valencià, que tem especialment la perxa en la segona jornada del decatló. Pablo Trescolí, que reapareixia en un Campionat d'Espanya després de diverses lesions i un any vivint en Brisbane (Austràlia) va quart, i l'alacantí Pablo Roelas, sèptim.

Sandra Férriz, una jove atleta d'Almussafes, va tancar la primera jornada de l'heptatló en segona posició. La pupil·la de Pau Monreal, companya d'entrenament de Tayb Loum, va marxar descontenta perquè no li va anar bé en el pes, la seua millor prova, on es va quedar en 12,65, lluny d'una marca que li haguera permés afermar les seues opcions de medalla.

Monreal va viure un dia molt intens amb els seus atletes Loum, Férriz, Cruz i també amb Pablo Drees, que va aconseguir classificar-se per a la final dels 400 metres barres, per temps, després acabar tercer en la primera semifinal amb la seua millor marca de la temporada (51.41).

En la final de perxa, el castellonenc Manel Pagés va acabar dècim amb 5,15, a cinc centímetres de la seua plusmarca. La veterana Andrea Cabré va acabar catorzena en la final de 10.000 metres marxa el dia que complia 36 anys.