L'atletisme valencià ja suma nou podis en el Campionat d'Espanya i Fàtima Diame es col·loca segona en el rànquing espanyol de tots els temps gràcies a un salt de 6,94
L'atletisme valencià va sumar set medalles en una vesprada trepidant en la *Ciutat de l’Esport Parc Central i, mancant les dues jornades del diumenge, ja porta nou. Carmen Ramos i Pablo Torrijos es van proclamar campions, Víctor Ruiz, Marcos Ruiz i Jorge Dávila i Carmen Marco es van emportar una medalla de plata, i Fátima Diame, una de bronze.
Diame va aconseguir la menor recompensa de tots aquests medallistes, però els seus resultat té un mèrit especial. La valenciana va millorar la seua marca personal fins a 6,94, que, a més, és mínima directa per al Campionat del Món, que se celebrarà del 17 al 28 d'agost a Budapest. Però no va anar només això, Diame va barallar pel títol fins a l'últim salt en el millor concurs de longitud de la història a Espanya.
La campiona va ser Tessy Ebosele, que va saltar 7.09 amb vent excessiu (+2.8), i que va fer un altre amb vent vàlid de 6,93 que, a més de ser un nou rècord d'Espanya sub23, la col·loca tercera en el rànquing espanyol de tots els temps, superant a una llegenda com Concha Montaner, i just per darrere de Diame, que ja és la segona. I María Vicente es va emportar la plata amb una marca de 7,02 que no val per als rànquings pels pèls (+2.1).
Per darrere va haver-hi altres grans moments, com els protagonitzats per la valenciana Evelyn Yankey, que va acabar cinquena després d'igualar la seua plusmarca de 6,53 (+1.7), o Andrea Salvador, una de les tres atletes de Torrent en aquesta competició, que va ser setena amb un salt ventós de 6,39 i que va millorar la seua marca personal amb un altre de 6,27 (+2.0).
Carmen Ramos va derrocar un mur enorme. En dos dies, a través de set proves, va deixar arrere un episodi massa llarg i dur amb lesions i problemes de tota mena. L'atleta castellonenca va notar aquest dissabte que a la fi havia acabat tot i el va sentir molt fort quan es va veure a la part alta del podi de l'heptatló. La dona del Platges de Castelló es va imposar con 5744 punts, només 42 més que el seu gran rival a Torrent, Andrea Medina.
És el segon títol de Ramos, campiona en 2021, però aquest ha sigut molt especial i té una dedicatòria molt clara: la seua entrenadora. “Darrere d'aquesta medalla aquesta Manoli Alonso. Manoli ha sigut el meu motor. Cinc anys que han sigut molt difícils per a mi, replets de lesions i un trastorn d'alimentació molt forta que per fortuna està superat, com les lesions. És gràcies a la meua entrenadora que estic a la part alta del podi. Aquesta medalla és seua, encara que també una miqueta meua perquè he hagut de lluitar molt”.
Hi ha hagut molts moments de dubte. Enguany va haver-hi un molt gran i vaig arribar a estar parada dues setmanes. Durant tots aquests anys hi ha hagut diversos moments que vaig pensar a deixar-ho però Manoli sempre ha sigut ací, al costat dels meus companys, que també m'han ajudat i han vingut a veure'm aquest cap de setmana. Els vull molt i els he sentit amb mi en cada metre del 800. Ara vull lluitar per objectius majors”.
En el decatló, el seu company Jorge Dávila va acariciar l'altra medalla d'or de les proves combinades, però a pesar que ho va barallar al màxim en el 1.500 -va entrar primer-, no va aconseguir despenjar a Bruno Comín, que es va proclamar campió amb 19 punts d'avantatge sobre Dávila, que va aconseguir la plata i una marca de 7960 punts que li eleva fins al nové lloc dels millors espanyols de la història.
El castellonenc va eixir de la pista amb un sabor “agredolç” perquè va tindre l'or a les mans però es va anar amb la seua millor marca de sempre. “Ho he lluitat fins al final i estic content per això. El meu objectiu era aqueix, estar per damunt dels 7.900 punts i això sí l'he aconseguit. Tenia molta confiança en mi, però m'he quedat sorprés amb la marca”.
Dávila forma part d'un grup d'excel·lents atletes de proves combinades com Andreu Boix, Óscar Andrés Bou, Iván Vidal, Carmen Ramos o Claudia Conte que fa que tots es beneficien i milloren. “És un plus per a tots. És un grup fantàstic i cada dia entrenaré amb un somriure, com si fora un xiquet xicotet. El grup el fa més amé i més fàcil tot aquest treball. M'he alegrat moltíssim per Carmen Ramos perquè s'ho mereix molt”.
El triple salt va deixar dues medalles per a la Comunitat Valenciana: l'or de Pablo Torrijos i la plata de Marcos Ruiz. Els dos van estar lluny de la seua millor versió (16,24 per a Torrijos i 16,00 per a Ruiz) en una final molt complicada amb vent en contra. El castellonenc, això sí, continua ampliant el seu comptador de títols. Ja porta huit, que li col·loca a l'altura d'un històric com Ramón Cid, i a només una medalla d'or de *Pipe Areta i Raúl Chapado. Després d'ells, quart, va acabar José Emilio Bellido, que ja porta setze Campionats d'Espanya entre els huit primers, alguna cosa que, en la Comunitat Valenciana, només havia aconseguit el llançador de pes Antonio Lora.
Carmen Marco, que tenia dues medalles de bronze, va pujar un esglaó amb el seu segon lloc en els 100 metres gràcies a un registre d'11.41, a només dues centèsimes de la vencedora, Lucía Carrillo. La velocista d'Orihuela, tot esportivitat, es va alegrar per la victòria de la seua companya. La pupil·la de Rafa Blanquer se centra ja en el relleu 4x100 espanyol que competirà en el Mundial de Budapest. En el seté lloc va entrar una altra valenciana, de Moncada, Carla Cruz, que té 20 anys i futur enorme per davant. En la final masculina Miguel Izquierdo va tornar a sentir-se en l'elit després d'una temporada complicada i va aconseguir la setena plaça (10.35 ventosos).
La medalla de plata va ser també la recompensa de Víctor Ruiz, molt sòlid en una final de 3.000 metres obstacles en la qual no va tindre opció davant el líder espanyol de l'any, Dani Arce. L'atleta d'Utiel no va poder plantar-li cara en els últims 500 metres, però tampoc va concedir oportunitats abans els rivals que venien per darrere. El pupil de Pepe Ortuño suma la seua tercera medalla i apunta també cap a Budapest.
Pablo Drees es va ficar cinqué en la final dels 400 metres barres, i Paula Ferrándiz va ser sisena en llançament de disc.